Гліцерин

Гліцерин від компанії ФармХіміка - фото 1
67 375 ₴
В наявності

Доставка

Детальніше про доставку

Оплата

Характеристики

Код товару
000480-1000
ГОСТ
6823-2000
Тип призначення
Фарм
CAS
56-81-5
Тара пакування
Єврокуб 1000л
Код ТН ЗЕД
2905450009
Формула
C3H8O3
Синоніми
гліцерол
Міжнародна назва
Гліцерол
Масова частка основної речовини
99,4%

Опис

Гліцерин — триатомний спирт. Це означає, що в молекулі цього спирту три гідроксильні групи приєднані до трьох атомів вуглецю. Хімічна формула — С3Н8О3, або С3Н5(ОН)3.

Фізичні властивості
Чистий гліцерин являє собою прозору, безбарвну, дуже густу, в’язку, сиропоподібну, без запаху, важчу за воду і неотруйну солодкувату на смак рідину. Не токсичний.
Гліцерин має здатність поглинати вологу з повітря та утримувати її. На повітрі може увібрати до 40% води від своєї маси. Таку властивість речовини називають гігроскопічністю. Через це гліцеринова крапля на руці дає враження легкого нагріву.
Питома вага хімічно чистого гліцерину при 15оС становить 1,26469 Н/м3
Молекулярна маса 92,09 г/моль.
При звичайному атмосферному тиску гліцерол кипить при 290 °C і частково розкладається; під розрідженим тиском його можна перегнати, не розклавши. Змішується з водою в будь-якій пропорції. Як і при утворенні спирто-водних розчинів, при змішуванні гліцерину і води сумарний об’єм стає меншим, ніж об’єм вихідних компонентів. Температура спалаху гліцерину становить 150 °C, температура самойзаймання — 362 °C. Як і винний спирт він горить не яскравим синім полум’ям. При нагріванні гліцерин швидко випаровується, а у звичайних умовах — гліцерин не леткий.
Він має здатність розчиняти різні мінеральні солі, через що чистий гліцерин (гліцерол) добувається головним чином шляхом перегонки.
Від сильного і тривалого охолодження гліцерин кристалізується; температура плавлення кристалів — 20 °C. Гліцерин може залишатись рідким і при температурі нижче 0° — подібним чином себе поводять його водні розчини, наприклад, розчин, в якому на дві вагові частини гліцерину приходиться одна частина води, замерзає при температурі мінус 46,5 °. Гліцерин уповільнює утворення кристалів льоду.
Густина 1,261 г/см3 при 20 °C. Показник заломлення nD=1,4735 при 20 °C. Діелектрична проникність ε=42,5 при 25 °C. Дипольний момент молекули в газовому стані μ=2,56 Дб. В’язкість 9450 мПз.

Хімічні властивості
З водою гліцерин або гліцерол змішується в усіх пропорціях, при чому об’єм такого розчину буде трохи менший від суми первинних об’ємів води й гліцерину. В усіх пропорціях змішується з етанолом. Не розчиняється в жирах, олії, бензині та хлороформі.
Наявність гідроксильних груп зумовлює подібність гліцерину до одноатомних спиртів, він вступає в ті самі реакції, але за участю трьох гідроксильних груп.
Реакції повного окиснення (горіння) відбувається, як і в інших органічних речовин, з утворенням вуглекислого газу і води.
Гліцерин вступає в реакцію заміщення з металічним натрієм, яка супроводжується виділенням водню.
Реакція з гідроксидами металів. На відміну від одноатомних спиртів, багатоатомні взаємодіють із гідроксидами лужних і металічних елементів.

Застосування гліцерину
Гліцерин застосовується у багатьох галузях промисловості, виробництва та життєдіяльності. У харчовій промисловості гліцерин застосовується як стабілізатор, що володіє властивостями зберігати і збільшувати ступінь в’язкості. Гліцери, також гліцерол, додають у сировину для виготовлення цукерок та деяких інших солодощів, а також його додають у випічку і борошняні вироби.Він зареєстрований як харчова добавка Е422, і використовується як емульгатор.

У тютюновому виробництві гліцерин додають у тютюн, регулюючи його вологість. Також він частково поглинає неприємний запах від тютюну під час куріння.

Гліцерол застосовується у сільському господарстві. Їм обробляють насіння та саджанці, після чого вони швидше проростають. Дерева обробляють на зиму розчином гліцерину. Це захищає дерево від негоди та комах.

Широко застосовується гліцерин у косметиці та косметичних засобах. Гліцерин додають у мило, що збільшує м’якість та пом’якшує шкіру. Гліцерин входить до складу багатьох косметичних кремів та масок для обличчя. Він зволожує та утримує вологу у верхніх шарах шкіри, що дуже корисно для зневодненої або сухої шкіри обличчя.

У медицині гліцерин застосовують як антисептик при захворюваннях шкіри. Входить до складу багатьох кремів та мазей, свічок. Він перешкоджає випаровування вологи з препарату, а також надає в’язкість та однорідність лікарським речовинам. Оскільки гліцерин добре піддається желюванню, його використовують для виготовлення прозорих високоякісних свічок.

Технічний гліцерин або гліцерол використовується для заповнення манометрів та інших приладів.