Етилацетат, каністра 20 л марка А 99+%:
Доставка
Оплата
Характеристики
Опис
Етилацетат — органічна сполука ряду естерів. Має хімічний склад CH3COOC2H5 і умовно розглядається як продукт взаємодії етанолу та оцтової кислоти. За звичайних умов є безбарвною рідиною з приємним, фруктовим запахом. Добре розчиняється у воді, необмежено змішується з етанолом.
Широко застосовується як розчинник у виробництв покриттів, адгезивів, лікарських засобів, а також як екстрагент у харчовій промисловості.
Фізичні властивості
Етилацетат є безбарвною рідиною із фруктовим запахом. Він утворює азеотропну суміш з водою, яка кипить при 70,38 °C і містить 8,47% води та 91,53% естеру. Виділення етилацетату з водно-етанольного розчину відбувається у вигляді азеотропної суміші естер-спирт-вода, яка кипить за 70,2 °C і містить 9,0% води, 8,4% етанолу і 82,6% естеру.
Хімічні властивості
Етилацетат зазнає гідролізу, утворюючи оцтову кислоту і етанол. Розпад естеру пришвидшується у присутності кислот або основ:
Як типовий естер, етилацетат може реагувати із реактивами Гріньяра із утворенням третинних спиртів:
Під дією сильних відновників, таких як борогідриди або алюмогідриди лужних металів, естер відновлюється до первинного спирту.
Застосування
Етилацетат широко використовується як розчинник, через низьку вартість і малу токсичність, а також прийнятного запаху. Зокрема, як розчинник поліуретану, нітроцелюлози, ацетилцелюлози, жирів, восків для чищення друкованих плат, у суміші зі спиртом — розчинник у виробництві штучної шкіри. Річне світове виробництво 1986 року становило 450—500 тисяч тонн, 2014 року — близько 3,5 млн тонн на рік.
Одна з найпопулярніших отрут, що застосовуються в ентомологічних морилках для умертвлення комах. Комахи після умертвіння в його парах набагато м’якше і податливіше у препаруванні, ніж після умертвіння в парах хлороформу.
Маючи фруктовий запах, застосовується як компонент фруктових есенцій. Зареєстрований як харчова добавка E1504 (ароматизатор). Додається до складу горілок (або утворюється при реакції етилового спирту, що міститься в них, з оцтовою кислотою або оцтовокислими солями, що додаються) для пом’якшення запаху і смаку спирту.
Лабораторне застосування
Етилацетат часто використовується для екстракції, а також для колонкової та тонкошарової хроматографії. Рідко як розчинник для проведення реакцій через схильність до гідролізу і переетерефікації.
Використовується для одержання ацетооцтового ефіру.