Оцтова кислота крижана 100%, ОКК, каністра 20 л (21кг)
Доставка
Оплата
Характеристики
Опис
Крижана оцтова кислота 99,9% – слабка карбонова кислота, що представляє собою безбарвну рідину з характерним різким запахом і кислим смаком. Гігроскопічна і необмежено розчиняється у воді. Оцтову кислоту, концентрація якої близька до 100%, називають крижаний, так як при замерзанні вона утворює льдовидную масу.
Фізичні та хімічні властивості
Має такі характеристики: рН 2,4 (1М водний розчин), рН 2,9 (0,1 М водний розчин), рН 3,4 (0,01М водний розчин); Tкип. — 118 °С; константа дисоціації рКа = 4,76; Tспал. — 39 °С (у закритій посудині) 57 °С (у відкритій посудині); Tпл. = 17 °С; показник заломлення n20D =1,3718; питома вага — 1,045; змішується з етанолом, етером (ефіром), гліцерином, водою, жирними та етерними оліями (ефірними оліями). Взаємодіє з речовинами лужної природи.
Оцтова крижана кислота розведена широко використовується у фармацевтичній та харчовій промисловості. Входить до складу фармацевтичних та харчових продуктів як підкиснювач; у комбінації з ацетатами, напр., натрію ацетатом застосовується як регулятор рН у складі буферних розчинів. Проявляє антибактеріальні та протигрибкові властивості.
Застосування оцтової кислоти в промисловості:
- при виробництві лікарських речовин;
- як розчинник (при виробництві ацетилцелюлози, ацетону);
- у фарбуванні та друкарській справі;
- у харчовій промисловості, зокрема на хлібопекарських підприємствах для дезінфекції обладнання використовують 1%-й розчин оцтової кислоти;
- у виробництві запашних речовин;
- як реакційне середовище при проведенні окислення різних органічних речовин (наприклад, окислення сульфідів пероксидом водню — в лабораторіях, окислення параксилолу киснем в терефталевую кислоту — на виробництві);
- у легкій промисловості для вичинки хутр та шкір разом з мурашиною кислотою;
Використання оцтової кислоти у побуті та домашніх умовах:
- як харчова домішка у кулінарії та консервуванні
- через різкий запах як заміна нашатирному спирту для виведення хворого з непритомного стану;
- у бджолярстві;
Виробництво оцтової кислоти: синтетичним методом через карбоксилювання метанолу та біохімічним — оцтовокислим бродінням спиртових розчинів (в тому числі — вина, загравших соків)
Вплив на людину
КОК є нетоксичною та неподразнювальною речовиною, але її розчини в концентрації понад 50% є корозійно активними, здатні викликати опіки шкіри, очей, слизових оболонок носа та ротової порожнини. Летальна доза для тварин становить 1475 мг/кг маси тіла.
Зберігають у герметичних контейнерах, у сухому, прохолодному місці.
Подібні до К.о.л. властивості мають оцтова кислота; штучний оцет; оцтова кислота розведена.
Кислота оцтова — розчин КОК, що містить 30–37% кислоти оцтової.
Штучний оцет — 4% розчин оцтової кислоти.